Traseul Nucșoara – Cetatea Colț, educativ și ușor

Retezatul nu înseamnă doar urcuş pe munte şi trasee epuizante în Parcul Naţional. Turiştii care se opresc la pensiunile din comuna Sălașu de Sus au la dispoziție trasee scurte în împrejurimi. Acestea oferă şi o porţie de istorie medievală, pe lângă porţia de relaxare atât de binevenită. O vizită la ruinele Cetății Colţ sau la cetățile de la Mălăiesti ori Sălaşu de Sus este binevenită. Turismul de familie face parte poate fi foarte bine inclus în planurile de concedii, iar petrecerea unei perioade în zona Retezatului poate fi o bună alegere. Pentru astăzi vrea să vă prezint un traseu la îndemână, ușor de parcurs și foarte educativ.

Traseul “Cărarea naturii” începe de la Viaductul Nucşoara şi, cale de trei kilometri, până la Cetatea Colţ, străbate păşuni, păduri şi poiene. Este un traseu care poate fi parcurs cu lejeritate atât de turiştii antrenaţi, cât şi de bunici şi nepoţi. Traseul care începe cu un urcuş usor, este marcat cu triunghi albastru şi are 5 panouri informative care prezintă întreaga poveste a zonei şi a locuitorilor săi.

La capătul unei ore şi jumătate de mers, la pas domol, în faţă, ţi se dezvăluie Cetatea Colţ, ale cărei ruine se înalţă şi acum semeţ pe un pinten stâncos care străjuieste Valea Râuşorului. Una dintre ipotezele care ar fi generat denumirea cetății este să aceasta a fost amplasată pe un colț de stâncă suspendat deasupra drumului județean care face legătura dintre Nucșoara și stațiunea Râușor. Din cetatea cneziala ridicată de familia Cândea au mai rămas acum doar zidurile exterioare şi donjonul, aflate în stare avansată de degradare.

Odată ajunși acolo, avem ocazia de a vedea cea mai mare parte a Ţării Haţegului, o zonă foarte frumoaă străjuită de munţii Poiana Ruscă, Şureanu și Retezat. Cei nefamiliarizați cu zona, dar și localnici, toți deopotrivă, de vreme ce ajuns la Cetatea Colţ, sunt încântaţi de panorama care se deschide în faţa ochilor, dar şi de istoria locului, descrisă în amănunt pe unul dintre panourile amplasate în zonă.

Odată întors la Sălaşu de Sus turistul are parte de toată atenţia gazdelor. Călătorii mai trebuie să ştie că, la Salaşu de Sus, se pune accentul pe ecoturism: economisirea resurselor de apă şi energie, protejarea mediului înconjurător şi mâncăruri pregătite doar cu ingrediente naturale.