Rezervația Gemenele, locul apărat de om

Interzis turiştilor! În Parcul Naţional Retezat există o zonă unde omul nu poate intra. Este vorba despre rezervaţia ştiinţifică Gemenele, aflată sub autoritatea Academiei Române. Aici este regatul unde animalele, plantele, vântul şi ploaia stăpânesc încă pământul. Până şi accesul specialiştilor este permis doar în interes ştiinţific.

Zona Gemenele este declarată rezervaţie ştiinţifică de zeci de ani. Partea protejată a Parcului Naţional Retezat are un regim special. Aici se intră doar cu un permis special. Cei care intră trebuie să obțină, în prealabil, autorizație din partea Academiei Române, administratorul și custodele zonei.

Aria de protecţie, suprafața de teren suspusă regimului juridic restrictiv, se întinde pe aproape două mii de hectare. Aici flora şi fauna trăiesc ca la începuturile lumii. Practic, nu interacţionează cu factorul uman. Mai bine zis, chiar şi specialiştii au voie doar să observe, aceștia fiind singurii care au acces în zonă, așa cum mai spus. Arborii seculari se găsesc peste tot, fauna și flora nu sunt afectate de factorul uman. Arborii care se prăbușesc rămân în pozițiile în care au picat. Nimeni nu are voie să se atingă de ceva, pentru că acolo se monitorizează procesele naturale, parctic, natura lucrează în voie. Rezervaţia de la Gemenele are un rol deosebit de important. Zona trebuie să demonstreze cum ar fi evoluat natura dacă nu intervenea omul. Prin raportare la această arie se poate concluziona de către specialiști cum au evoluat zonele deschise publicului, acestea din urmă fiind supuse altor presiuni decât trebuie să suporte zona rezervației științifice. Dealtfel, ăsta este și scopul el, unul dintre ele, mai degrabă.

La Gemenele nu există conflictul intre generaţii, doar lupta obişnuită pentru supravieţuire. Pe o distanţă de numai câteva sute de centimetri se îmbulzesc soiuri diferite de plante, arbori şi chiar generaţii diferite din cadrul aceleiaşi specii. Biodiversitatea este atât de mare încât chiar și pe numai un metru pătrat se pot observa până la trei generații de arbori. Această zonă a ţării este unică în europa, și putem spune, glumind desigur, că este locul unde mâna omului nu a pus piciorul niciodată.

Chiar dacă rezervaţia de la Gemenele este la câţiva paşi de un cunoscut traseu turistic, intrarea în zona protejată este ascunsă de privirile turiştilor graţie reliefului din zonă. Ariile protejate întinse au avantajul de a conserva mai bine populaţiile mari în starea lor naturală.