Armani, Paul&Shark și Cavalli, într-un fost CAP

Ce pot avea in comun creațiile vestimentare Armani, Marlboro, Paul&Shark sau Cavalli cu comuna hunedoreană Beriu? Un singur lucru: vecinătatea dintre halele fostului CAP din localitate. Din atelierul unei firme care funționează aici pleacă săptămânal loturi de produse care fac moda în capitalele europene.

La Beriu se produc confecții din piele, geci, fuste, pantaloni pentru mărci de prestigiu internațional. Se lucrează în sistem lohn, firma asigurând exclusiv forța de muncă necesară producerii articolelor de îmbrăcăminte. Materia primă, accesoriile, tiparele de croitorie sunt furnizate de partenerul italian al companiei. Se lucrează în serii de 100 până la 300 de repere. Sunt, îinsă, și serii mai mici, de 30 de produse, care fac obiectul unor promoții speciale.

Firma din Beriu este una dintre puținele companii de lohn care au mai rezistat pe piață, după perioada de înflorire a acestui tip de afacere în anii ‘90. Marii producători s-au relocat în China, unde costul muncii este cu circa 30-40 la sută mai mic față de cel din România de azi. Nici criza pare să nu-i fi afectat pe investitorii de aici.

Toate modelele vestimentare pe care marile case de modă le trimit la Beriu sunt protejate de drepturile de autor. Tiparele hainelor sunt secrete de fabricație. Ele sunt păstrate într-un loc supravegheat, de unde lucrătorul le preia, le folosește, după care le returnează. Tiparele nu au voie să părăseasca atelierul sub niciun motiv și la finalul comenzii se restituie integral beneficiarului. Începutul nu a fost uşor, pentru că a trebuit ca încredera marilor case de modă să fie câștigată de către investitorii de aici.

Înainte de a pleca din atelier, hainele sunt verificate temeinic. Orice greşeală de fabricaţie le transformă în rebuturi care sunt returnate.

Exista o discrepanță între modestia atelierului de la Beriu și opulenta celor care aleg aceste produse executate aici. Există clienţi care vin şi cumpără direct de la Beriu.