Un Colț plin de mister

Cetatea Colţ un loc plin de mister, aşezată într-un peisaj superb, o găsim în Ţara  manastirea-colt-(11)Haţegului pe drumul care leagă oraşul Haţeg de staţiunea Rîuşor . Cetatea Colţ datează de la începutul sec. al XIV-lea, şi a fost construită la o înălţime ameţitoare , pe un colţ de stâncă, de familia cnezilor Cândea din Râu de Mori.
Construcţia a avut rol de apărare fiind cea mai puternică cetate cneziala din Transilvania. La poalele stâncii se află biserica fortificată cu acoperiş de piatră construită în aceeaşi perioada de Cândeşti. Alături de biserică, funcţionează astăzi o mânăstire de călugări unde se poate găsi ajutor şi îndrumare pentru a ajunge la cetate.

Pentru a găsi ruinele, se urcă prin pădure mai bine de jumătate de ora. Ajunşi în vârf, găsim cetatea care domină împrejurimile, iar priveliştea asupra văilor înconjurătoare este copleşitoare.

Se presupune că în urmă vizitei pe care a făcut-o Jules Verne în zonă, Cetatea Colţ apare în romanul sau Castelul din Carpaţi. Există o perioadă între anii 1882 şi 1886 când nici unii dintre biografii scriitorului, unii fiind chiar rude, nu au reuşit să desluşească pe unde a umblat Jules Verne în căutare de inspiraţie. În această perioadă, romancierul ar fi fost la Cetatea Colţ. Cunoscut pentru datele geografice criptate pe care Jules Verne le lasă în romanele sale, aproape sigur acel Castel din Carpaţi din roman este Cetatea Colţ. Povestea castelului are, cumva, un final. În anul 1944, la o familie din Bucureşti, într-un scrin, sunt găsite câteva scrisori de la Jules Verne către o anume Luiza, care le lăsase înainte de a muri nepoatelor. Urmaşii păstrează şi alte daruri despre care spun că sunt de la celebrul scriitor: un ceas cu pendul, două machete ale iahturilor sale şi câteva cărţi.