PREMIANȚII FĂRĂ PREMII – ediția a 38-a

Pe domnul Emilian Achim l-am găsit, așa cum era de așteptat, în curtea casei sale din Almașul Mare, pe care a transformat-o într-un autentic muzeu al satului românesc. La cei 73 de ani, domnul Achim, ajutat de o drujbă pentru tăiat lemne, muncea la construirea unei șuri. Am intrat timizi în curtea sa, încercând să nu deranjăm ceva din greșeală. Ar fi fost păcat de munca de mai bine de 40 de ani a acestui om. Ne-a primit așa cum îi primește pe toți cei care îi trec pragul, cu sufletul deschis, bucuros că am poposit din drumul nostru pentru a fi martorii unei file de istorie autentică, românească. Câteva fotografii făcute în curte, unde am descoperit o casă tradițională, o moară de apă și adăpost pentru câteva unelte utile odinioară în gospodăriile țărănești, am dat să plecăm. Mirat peste poate, omul ne-a întrebat de ce vrem să pornim la drum. Noi eram convinși că am văzut totul.

Păi, dacă era numai asta – a spus nea Achim – nu mă mai numeam om.

L-am privit ușor nedumerit și am pornit pe urmele sale. A deschis o ușă, iar ceea ce era în fața noastră ne-a lăsat muți de uimire, admirație și respect. Fiecare colțișor al casei sale este un fragment de istorie. A adunat de prin lume ceea ce urma să se piardă, să fie aruncat la coșul uitării. Într-o viață de om, Emilian Achim a construit un muzeu autentic, recunoscut de autorități, în care păstrează o parte a istoriei și valorilor neamului său, poporul român.

Sâmbătă, 23 august 2014, ora 11.00, vine – cu o mică expoziție la Deva – să-l cunoaștem și să-i spunem ce părere avem despre ceea ce a reușit. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind, la ora 11.00, în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.