La PREMIANȚII FĂRĂ PREMII vine medicul-pictor cu suflet mare

Cine îmbrățișează meseria de medic se aruncă în vâltoarea vieții încercând de fiecare dată să smulgă din mâinile morții viețile pacienților săi. Nu de puține ori mergem la medic ca la o soluție miraculoasă, implorându-l să ne ajute. În astfel de situații apare și consumul emoțional, că doar și medicii sunt oameni și nu sunt de piatră. E greu pentru ei. Adică, e greu și pentru ei.

Spunem mereu, cu o amărăciune nedisimulată în glas, că nu mai sunt tineri valoroși care să rămână în țară pentru a ajuta neamul românesc. Ei, bine, astăzi, vă putem spune cu bucurie că nu este așa.

La numai 27 de ani, un medic rezident la clinica de chirurgie vasculară din cadrul Spitalului clinic județean de urgență Timișoara face cinste meleagurilor noastre. Este dedicat trup și suflet meseriei sale. Iubește deopotrivă medicina și pictura, am putea spune că încearcă să ridice la rang de artă actul medical și să însănătoșească mentalitățile existente în societate.

Mircea Ionuț Popițiu, pentru că despre el vorbim astăzi, este un medic tânăr, pasionat de pictură, care a ales să-și vândă operele de artă pentru renovarea secției medicale în care lucrează. Un gest care impresionează și ar trebui să pună pe gânduri pe cei care administrează fondurile din sănătate. Pentru exemplul puternic oferit, vă propunem să ne întâlnim cu acest om minunat și să-i spunem asta, că e minunat, că suntem mândri de el și că îl susținem, fie chiar și moral, în demersul său. Sâmbătă, 07 februarie 2015, ora 11.00, domnul Mircea Ionuț Popițiu vine să îl cunoaștem. Aveți ocazia să îl priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

Doctori care aduc bani pentru pacienti

Un medic din Timisoara vinde tablouri pentru renovarea unei sectii a Spitalului Judetean

15 mai, 2014 – 11:03 PM   Dana Constantin

TIMISOARA. Pentru cei mai multi oameni o operatie implica multa spaima. Chirurgii privesc insa meseria lor ca pe o arta, uneori chiar la propriu. Este si cazul unui medic de la Spitalul Judetean din Timisoara care s-a inspirat din interventiile chirurgicale pentru a realiza tablouri si fotografii spectaculoase.

Mircea Popitiu, medic rezident la Spitalului Judetean din Timisoara imbina pasiunea pentru meseria de medic cu cea pentru artele plastice. Lucrarile sale sunt aboslut speciale, ele fiind inspirate din operatiile la care a participat.

Iar pasiunea sa este cu atat mai laudabila, cu cat si-a pus talentul in slujba unei cauze nobile: strangerea de fonduri pentru renovarea Clinicii de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara. Asa ca si-a reunit lucrarile in cadrul unei expozitii cu vanzare, intitulata „Disectii cromatice”, simezele fiind un cadru mai putin conventional:  clubul Hyperion din caminul 1-2 al Universitatii de Medicina si Farmacie Timisoara.

”Tatal colegului meu, doctorul Popitiu, care este rezident, este pictor. Colegul meu nu a facut o facultate de specialitate, a facut medicina, dar a fost profund inspirat de tatal lui. M-a impresionat pentru ca stand impreuna cu noi si vazand zi de zi eforturile  mari pe care le facem ca sa renovam sectia a venit intr-o zi la mine si mi-a spus ca vrea sa contribuie, in modul in care poate, la imbunatatirea conditiilor de ingrijire a pacientilor. Mi-a spus ca ar vrea sa picteze pe teme medicale si sa faca o expozitie. Din resursele obtinute vrea  sa contribuie la renovarea sectiei. Pentru mine gestul lui a fost o mare surpriza si mi-a aratat ca al meu coleg este extrem de generos, pe de o parte, si foarte talentat.” a declarat Mihai Ionac, Sef sectie Clinica de Chirurgie Vasculara Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara

In cadrul expozitiei sunt reunite 34 de lucrari pictate , realizate prin tehnica acrylic/panza, cu tematica chirurgicala, si 20 de  fotografii intraoperatorii prelucrate artistic. Odata cu vernisajul a fost organizata si o tombola ale carei premii au fost chiar lucrari ale medicului Mircea Popitiu si a avut loc un concert al formatiei Akusti-K.

http://www.opiniatimisoarei.ro/doctori-care-aduc-bani-pentru-pacienti-un-medic-din-timisoara-vinde-tablouri-pentru-renovarea-unei-sectii-a-spitalului-judetean/15/05/2014

Ziua sunt medici, noaptea sunt pictori. Dar şi tablourile lor salvează vieţi

Gindul 01 Feb 2015 la ora 19:30              

Doi tineri medici din Timişoara strâng bani pentru renovarea secţiei de chirugie cardiovasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara într-un mod mai puţin obişnuit. Ei îşi vând tablourile pe care le execută în timpul liber, iar banii îi investesc în renovarea secţiei.

Mircea Popiţiu este medic rezident la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean, informează Digi24.ro . Seara, după operaţii, tânărul pictează tot ce vede, de la pacienţi la ustensile medicale, apoi vinde tablourile şi donează banii. Lui Mircea i s-a alăturat Vlad, un alt rezident pasionat de pictură.

Tablourile sunt vândute cu sume cuprinse între 100 şi 1.000 de euro. Şapte saloane ale Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara au fost renovate cu bani de la sponsori, dar şi din comercializarea picturilor. Medicii mai au nevoie de 20.000 de euro, pentru a-şi atince scopul nobil.

http://www.diacaf.com/stiri/actualitate/ziua-sunt-medici-noaptea-sunt-pictori-dar-si-tablourile_20705082.html

Doctori, pictori cu jumătate de normă

digi24.ro 01 feb. 2015   

Doi tineri medici din Timișoara fac ceea ce autoritățile nu reușesc: strâng bani pentru renovarea secției de chirugie cardiovasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara. Aşa că cei doi medici îşi vând tablourile pe care le fac în timpul liber, iar banii completează suma necesară pentru renovarea secţiei.

Mircea Popiţiu este medic rezident la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean. Dimineaţă intră în sala de operaţie, iar seara pictează tot ce vede, de la pacienţi la ustensile. Tânărul medic îşi vinde apoi creaţiile şi donează banii.

„Pentru mine pictura îmbinată cu meseria de chirurg vascular este doar un mod de detaşare şi încerc acum prin această expoziţie să fac şi un lucru benefic pentru secţia pentru care lucrez şi să contribui prin vânzarea tablourilor la renovarea secţiei”, a spus medicul rezident Mircea Popiţiu.

Între 100 şi o mie de euro costă un tablou. Şapte saloane ale Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean au din Timişoara au fost deja renovate cu bani din sponsorizări, dar şi din vânzarea picturilor. Ar mai fi nevoie însă de 20.000 de euro, iar lui Mircea i s-a alăturat Vlad, un alt rezident, pictor în timpul liber.

„Aş dori să donez secţiei de Chirurgie Vasculară, să îmbunătăţim condiţiile oferite pacienţilor şi nu numai, şi condiţiile de muncă ale noastre”, a Vlad Neagoe. Au fost organizate două expoziţii cu vânzare, iar cei care au cumpărat tablouri au fost în mare parte tot medici.

„Am achiziţionat de la domnul doctor un tablou, inspirat şi din activitatea secţiei noastre de anestezie. Ştiu că se fac eforturi foarte mari pe Secţia de Chirurgie Vasculară, chiar mă bucur că am putut să contribui la strângerea de fonduri”, a spus Claudiu Neamţu medic anestezist, în cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara.

„Orice iniţiativă de acest gen de a atrage fonduri din alte surse decât cele oferite de Consiliul Judeţean sau Ministerul Sănătăţii este lăudabilă, pentru că din toate punctele de vedere spitalul are nevoie de astfel de oameni generoşi”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Acest salon se renovează cu banii obţinuţi din vânzarea picturilor. Astfel, în scurt timp, Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean va avea condiţii moderne de cazare pentru toţi pacienţii. Medicii speră ca renovarea clinicii să se încheie în această primăvară.

http://www.diacaf.com/stiri/actualitate/doctori-pictori-cu-jumatate-de-norma_20695235.html

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i „ascultă”. Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invit să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.