Dialoguri de Crăciun cu Violeta

Pe Violeta am cunoscut-o, mă rog, dacă se poate spune așa, în mediul virtual. Ne-am intersectat de câteva ori pe facebook, am schimbat câteva idei, am apreciat câteva postări, pentru ca la un moment dat să-i propun un interviu pentru terteci.ro. A acceptat, am discutat și am postat aici…

Dan Terteci

No… Bună ziua.vv03

Vadvirág Violeta

Bună ziua.

Dan Terteci

Programul e aglomerat?!

Vadvirág Violeta

Nu foarte.

Dan Terteci

Povestim?!

Vadvirág Violeta

Da. Stai 5 minute să-i fac copilei lapte cu cacao.

Dan Terteci

OK… Să pornesc și eu laptopul.

Vadvirág Violeta

Aia o să fac și eu. E greu de scris pe telefon

Dan Terteci

Aștept acolo…

Vadvirág Violeta

Gata!

Dan Terteci

Așa… Ce fel de om ești?

Vadvirág Violeta

Ce fel de om sunt… în ce sens?

Dan Terteci

Bun, rău, frumos, urât… Cum te simți tu, cum te percep ceilalți!?

Vadvirág Violeta

Nu există astfel de categorii, toate sunt relative. Avem în noi, toți, și defecte, și calități. Iar ”bun” chiar că e cel mai relativ termen din câți există: ceea ce poate fi bun pentru tine, poate fi rău pentru mine. Și invers. Încerc doar să-mi păstrez natura umană și atât.

Dan Terteci

Răspunsul e frumos, dar cum te văd cei din jurul tău?

Vadvirág Violeta

Tata îmi zice „proastă de bună”. Unii mă văd „cu nasul pe sus”, asta însemnând că respect tot o vorbă de-a tatălui meu: „nu te amesteca în tărâțe că te mănâncă porcii”. Sunt oameni care spun că sunt bună pe criterii absolut subiective: la un moment dat am făcut ceva pentru ei sau au văzut că am făcut ceva pentru alții. Sunt persoane care afirmă că sunt „răutăcioasă” pentru faptul că spun ceea ce gândesc și uneori aceste lucruri deranjează. Depinde.

Dan Terteci

În subiectivismiul acesta, cât de greu este să rămâi consecvent propriilor principii!? În contextul acestui subiectivism, la asta mă refer…

Vadvirág Violeta

Viața te învață să rămâi. Pentru că abaterile se sancționează, mai ales când decizi să faci ceva în cadru public. Pe de altă parte, nu mai am vârsta la care să conteze prea mult ceea ce afirmă ceilalți. Răspund doar de ceea ce sunt eu, nu de ceea ce percep alții și mai ales nu de modul în care vor ei să vadă acțiunile mele. Până la urmă suntem în așa fel construiți încât analizăm oamenii prin prisma propriei conștiințe. Nu spun „judecăm” pentru că e un termen pe care nu-l folosesc, deși mai degrabă ăsta e cel ce se apropie de adevăr.

Dan Terteci

Că tot ai adus vorba de analiză, cum simți că se manifestă aceasta, e doar părerea mea că ipocrizia a fost ridicată la rangul de virtute!? Mai ales în online…

Vadvirág Violeta

În real, e mai simplu de detectat ipocrizia. Dacă te referi la mediul virtual, aici e a doua natură uneori. Deși sunt și foarte mulți oameni care își păstrează coloana vertebrală și principiile și aici.

Dan Terteci

Ce ai schimba în lume, dacă ai avea această putere?

Vadvirág Violeta

Multe. J Însă cred că cel mai mult mi-ar plăcea ca implicarea oamenilor (în orice) să nu rămână doar la nivel de cuvinte. Da, de educție e vorba până la urmă. Responsabilitatea civică nu vine la pachet cu omul, se învață. Din motivul ăsta societățile sunt atât de diferite și evoluează în ritmuri diferite. Dacă oamenii ar avea curajul acțiunii și asumării până la capăt a unei atitudini, lucrurile s-ar schimba mult în bine.

Dan Terteci

Mda… Oamenii ies greu din zona de confort pentru a construi. Și binele ăsta este o noțiune abstractă, fiecare îl vede după puterile și valorile lui. Cum este să fii deșteaptă și frumoasă!? Nu e un compliment, ci doar o întrebare.

Vadvirág Violeta

Hahahahaha! Sunt dotată cu o inteligență normală, lucrată prin educație și mai ales autoeducație. Ceea ce am mai degrabă e inteligență emoțională. Iar fumusețea e și ea relativă. Acum, ca să-ți răspund la întrebare, uneori a fost o pacoste. Există la noi niște prejudecăți în ceea ce privește femeia și dacă reușești să te ridici sau să faci ceva semnificativ, de multe ori acest lucru e pus pe seama faptului că ai fi avut avantaje de pe urma frumuseții. Ceea ce e o tâmpenie, însă deocamdată prejudecata există. Și chiar dacă știi că nu e așa, te afectează la momentul respectiv faptul că îți sunt puse la îndoială capacitățile intelectuale sau eforturile.

Dan Terteci

Prejudecata asta există, cred eu, cu privire la oricine se ridică și reușește să facă ceva… Mă uitam pe wall-ul tău, ești nostalgică după Crăciunul copilăriei!?

Vadvirág Violeta

E normal să fiu. Am avut o copilărie tare frumoasă, în ciuda epocii comuniste. Am crescut la țară, într-un sat ca în basme, iar părinții au luptat mult să avem o viață bună și amintiri frumoase.

Dan Terteci

De la Suceava ai ajuns… unde!?

Vadvirág Violeta

La Suceava am făcut facultatea. După aceea m-am titularizat la Liceul Electrocontact Botoșani, iar după o lună mi-am luat transferul la Odorheiu-Secuiesc, unde am rămas mai bine de 10 ani.

Dan Terteci

Iar de acolo ai plecat…

Vadvirág Violeta

Da. În Spania.

Dan Terteci

De ce!?

Vadvirág Violeta

E cea mai grea întrebare. În niciun caz din cauza oamenilor sau din cauza meseriei. Pur și simplu ajungi la un moment de saturație când vezi că lupți cu morile de vânt. Și îți dai seama că viața poate fi și altceva în afară de luptă cu un sistem care te calcă pe cap și că și viața personală are un sens, nu poți trăi doar pentru a munci.

Dan Terteci

Ce ne lipsește nouă ca popor, te întreb pentru că sistemul ăla nu poate fi perceput în afara oamenilor!?

Vadvirág Violeta

Determinarea. Si cred că mai e o problemă cu ierarhizarea valorilor.

Dan Terteci

Ierarhizarea sau faptul că valorile poporului sunt ignorate de arhitecții construcțiilor politice, care aleg să ridice sisteme pe valori artificiale!?

Vadvirág Violeta

Adică e răsturnată… exact!

Dan Terteci

Exact, ce? J

Vadvirág Violeta

Sunt de acord cu ceea ce spui.

Dan Terteci

Mă faci să mă fâstâcesc.

Vadvirág Violeta

Nu fac politică, nu-mi place politica, deși depindem toți de ea. Dar România nu are clasă politică. E amatorism la toate nivelurile, de 26 de ani doar se fac experimente pe oameni.

Dan Terteci

Detaliază asta cu amatorismul din politică, despre cum îl percepi tu.

Vadvirág Violeta

Cum îl percep eu? Ca o luptă între ei în detrimentul oamenilor. Fiecare vine pur și simplu și distruge ce a făcut anteriorul. Corupția e la un nivel amețitor, sunt promovate persoane pe criterii care nu au nimic de a face cu competența profesională sau cu capacitatea de a face ceva concret și totul repoercuteazaă asupra societății. Iar nivelul de trai e cel care e. Nu cred că trebuie să spun eu, care trăiesc afară de 8 ani. Mai ales că ni se reproșează sistematic faptul că ”îndrăznim” să avem o opinie.

Dan Terteci

Mă interesa opinia ta. Cu reproșul… Mi-e silă. În ce context te-ai întoarce în România!?

Vadvirág Violeta

M-aș întoarce atunci când aș fi convinsă că există egalitate de șanse. Nu pentru mine, pentru copilul meu. Si când nivelul de trai ar fi similar, iar munca ar fi valorată și respectată.

Dan Terteci

Ce muncești în Spania?

Vadvirág Violeta

Sunt guvernantă într-un hotel. Adică responsabilă a departamentului de curățenie.

Dan Terteci

Foarte interesant și nu o spun din complezență. Ești respectată acolo, a fost greu!?

Vadvirág Violeta

E altă mentalitate aici. Dacă îți vezi de treabă și respecți oamenii și legea, ești respectat. Nu pot să spun că a fost greu, dar nici ușor. Ușor nu e când te lovești de prejudecăți și de uși pe care le-au închis alții în fața ta. Trebuie răbdare ca să demontezi prejudecăți.

Dan Terteci

Revenind la lucruri mai în ton cu perioada asta, oamenii mai sunt romantici?

Vadvirág Violeta

Cred că da. Cel puțin la nivel de dorință. Dar e un lux sentimental.

Dan Terteci

E un lux sau un pretext? Poate un mix între cele două?

Vadvirág Violeta

Eu o văd ca un lux. Alergăm ca nebunii și uităm de noi înșine. Alergăm după orice, după bani, după case, după trai bun, după ce le trebuie copiilor. Și cănd ajungem față în față cu noi înșine ne dăm seama că ceva lipsește. Că e un gol acolo, inăuntru, pe care nimic nu-l poate umple. Și iar alergăm. Ca să uităm.

Dan Terteci

Care a fost cel mai extravagant cadou pe care l-ai primit?

Vadvirág Violeta

:))) De obicei fac cadouri, nu primesc. A fost odată cineva care mi-a cântat de ziua mea pe plajă, noaptea, pe nisipul cald. Doar pentru mine. Cred că ăsta a fost cel mai extravagant cadou. Obiectele nu mă impresionează.

Dan Terteci

Dar care este cel pe care ți-l dorești?

Vadvirág Violeta

Nu-ți pot răspunde. Dar nu e obiect și nu se cumpără. J

Dan Terteci

:))) Ce să fie, ce să fie… O să ne spui tu cândva. Privește pe fereastră și spune-ne primul tău gând.

Vadvirág Violeta

Aș vrea să fiu în Harghita, în munți, cu zăpadă și foc în sobă. J

Dan Terteci

Ce te așteptai să te întreb? Te rog să ne spui întrebarea și răspunsul tău.

Vadvirág Violeta

Nu mă așteptam la nimic. Poate ceva mai multe întrebări despre viața de aici comparativ cu cea de acasă, cum se întâmplă de obicei. Și mă bucur că nu ai făcut-o.

Dan Terteci

A fost o discuție banală, dar ți-am spus că așa va fi. J

Vadvirág Violeta

Nu chiar. J

Dan Terteci

Facem o afacere din care tu pierzi!?

Vadvirág Violeta

Ce afacere? :))

Dan Terteci

O fotografie cu tine la o calitate bună în exclusivitate pentru acest interviu.

Dan Terteci

De ce ai acceptat interviul ăsta?

Vadvirág Violeta

De drag de omul care ești, cel puțin din ceea ce văd virtual. Încă mai cred că intuiția nu mă înșală.

Dan Terteci

Ce titlu ai pune tu acestui interviu?

Vadvirág Violeta

Nu stiu :)))