Paradisul de la Cheile Măzii

În apropiere de staţiunea Geoagiu Băi există un loc minunat. Cheile Madei este o zonă căutată de turiştii care vor să stea în mijlocul naturii sau de cei care practică alpinismul. Peisajul superb, localnici primitori şi cazarea la o pensiune din zonă sunt ingredientele unei minivacanţe de vis.

Ca să ajungi la Cheile Măzii, așa-i spun localnicii, trebuie să iei drumul spre Geoagiu Băi, dar nu urci dealul, ci o iei la dreapta spre Balşa. După câţiva kilometri, din şoseaua asfaltată apuci pe drumul îngust, de ţară, care o ia la stânga spre satul Mada. Treci printre casele împrăştiate care-ncotro şi mergi înainte, pentru că n-ai cum să greşeşti. Aici localnicii sunt obişnuiţi cu turiştii.

SONY DSC

Pensiunile din zonă sunt pregătite să ofere acestora cazare şi mâncare ca la mama acasă! În satul Mada, un italian a venit să vândă România românilor. Franco Piscitelli s-a stabilit în urmă cu câțiva ani în țara noastră. Imediat după
ce a văzut care e treaba s-a decis să investească în turism și a construit o pensiune, la care să poposească drumeții osteniți.

Frumuseţea zonei este tot mai cunoscută ca urmare a numărului crescut de turişti care ajung în zonă. În nord-estul satului Mada, la baza peretelui de stâncă este o peşteră folosită în vechime ca loc de refugiu.

Vizitarea cheilor se poate face pe jos sau călare, doar pe timp de vară când vremea este frumoasă, iar apa râului are un debit mai scăzut. Cu toată frumuseţea locurilor, şi aici se face simţită lipsa de respect faţă de mediu. Unii mai aruncă peturile pe unde le pică mai ușor. Chestie de educație și respect.

Cheile, o zonă de un pitoresc aparte, s-au format după ce Valea Balşei a străpuns versantului Pleşei Mari. Versantul stâng al Cheilor este dominat de vârful Dosu, un minunat punct de belvedere asupra Munţiilor Metaliferi. Din 1979, Cheile Mada sunt declarate rezervaţie naturală pe o suprafaţă de 10 hectare.