Interviuri pe facebook: De Revelion, a visat-o pe Udrea, iar scrisul e viaţa ei

Domnule, ştiţi vorba aia care sună aşa: „când vrea, Dumnezeu, dintr-o bubă, îţi umple capul”!? Aşa şi cu mine. Eram ieri liniştit, spre abătut, când, la un moment dat sună telefonul. Alo. Alo, da! Mi se părea mie vocea cunoscută, dar la casca telefonului era uşor distorsionată. Am vorbit câteva secunde până când am realizat că vorbesc cu Carmen Voinea, prietena mea. Prietena, confidenta, asistenta, mâna dreaptă a Mihaelei Rădulescu. Mă sunase să îmi ureze un an nou fericit, că-i este dor de prietenii ei… Am ajuns, din vorbă-n vorbă la discuţii legate de subiecte uitate prin colţurile prăfuite ale sufletelor noastre. Deh, cine nu are din astea!? Nu suflete prăfuite, mă, frate-miu, subiecte, că despre astea era vorba. Ne-am înţeles să ne auzim azi la 15 pentru un interviu pe facebook…

Carmen Voinea-Raducanu

Dănuț, nu-ți dau țeapă, doar că a intervenit o urgență și nu mai pot la ora 15.00. Nu știu cum e pentru tine ora 17.00, ce zici? Te rog să nu te superi, dar am o urgență. Mulțumesc, dragule! Ne vedem la ora

Dan Terteci

Nuuu… Ok. Pup

Carmen Voinea-Raducanu

Te pup cu drag!

 Dan Terteci

 Carmen Voinea-Raducanu

I am here!

Dan Terteci

…and me.

Ţi-ai revenit după Revelion?

Carmen Voinea-Raducanu

Scuze pentru modificarea orei… Adică după somnul de Revelion? 🙂

Nu încă, tot dorm 🙂

 Dan Terteci

Aşa ai petrecut!? Ce-o să spună cititorii mei, că nu ştiu să scot de la PR-ul unei vedete nimic sau că mă las păcălit.

 Carmen Voinea-Raducanu

Exact așa am petrecut! Acasă, cu soțul meu și cu cățelușa noastră, Șchiopăilă. Prima jumătate de oră am încercat să calmez câinele turbat de la petarde și artificii. Pe urmă mi-am căutat un film bun și-am adormit pe canapea cu ochelarii de vedere pe nas 🙂

Dan Terteci

E semn de bătrâneţe sau de înţelepciune modul ăsta de a intra în noul an!?

 Carmen Voinea-Raducanu

La mine e semn de normalitate, nu am fost niciodată vreo mare petrecăreață. Dacă mergeam undeva la Revelion mă lua groaza pe la 1.30 noaptea. Mi-era somn și nu-mi doream decât să plec acasă, să mă bag în patul meu, cu ochii cârpiți holbați către ecranul unui televizor unde rula un film. Dar, nu plecam, că stricam cheful oamenilor, mai bine îmi înghițeam propriile dorințe.

Dan Terteci

Ce ai visat în noaptea dintre ani!? Sau ne spui când te trezeşti!? Sper să vorbeşti în somn. 🙂

Carmen Voinea-Raducanu

Nu știu dacă vorbesc în somn, dar pot să te asigur că urlu când am coșmaruri. Și le am destul de des. Dacă îți spun că am visat-o pe Elena Udrea, mă crezi? Știu, pare incredibil, dar exact pe ea am visat-o. Și era ceva de bine!

Dan Terteci

Adică!? Hai, că mă făcuşi curios!

Carmen Voinea-Raducanu

Eram împreună într-o vacanță, ea era prietena noastră. Și chiar ne distram, ne simțeam foarte bine. Stăteam pe o canapea foarte adâncă și citeam.

Dan Terteci

Cine plătea!?

Carmen Voinea-Raducanu

Visul nu era despre bani, ci doar despre o stare de bine. Am visat frumos. Foarte frumos!

Pe 1 ianuarie, la 8 dimineața eram fresh. 🙂

Dan Terteci

Are rost să continuăm interviul!? Se mai citeşte în epoca asta!?

Carmen Voinea-Raducanu

Oh, da! Absolut că se mai citește! De câte ori intru într-un loc unde se vând cărți, e plin de lume. Care cumpără, răsfoiește, comentează!

Dan Terteci

O veste bună. Apropo de citit. Scrii şi pari uşor contemplativ resemnată. Sau mi se pare mie!?

Carmen Voinea-Raducanu

Sigur ți se pare, nu sunt genul care se resemnează ușor. Poate uneori par astfel, dar în adâncul inimii nu sunt așa. Sunt luptătoare, răzbătătoare, neînfricată și puternică. Așa zic eu că sunt. Așa mă văd. Contemplativă da, asta e o stare pe care o iubesc, mă caracterizează. Ca și introspecția. Dar nu mă pot resemna. Niciodată. Nici măcar atunci când, aparent, zarurile au fost aruncate.

 Dan Terteci

Încerci să te purifici prin scris?

 Carmen Voinea-Raducanu

Nu, încerc să trăiesc. Nu cred că un EU în stare pură mi-ar fi de ajutor. Sau că mi-ar plăcea. Scriu pentru că nu pot să nu o fac, indiferent dacă scrisul meu place sau nu. Dacă da, cu atât mai bine. Încerc să-mi descarc preaplinul inimii. Mă eliberez de durerile trăite, simțite. Încerc. Habar nu am dacă știu să scriu, dacă greșsesc. Dar scriu pentru că azi nu pot să trăiesc altfel. Îmi limpezesc sentimentele. Îmi clarific toate simțirile.

Dan Terteci

Ai avut vreodată sentimentul zădărniciei scriind!?

Carmen Voinea-Raducanu

Oh, da! De foarte multe ori. Mă simțeam predicând în pustiu. Dar, venea imediat cineva sau se întâmpla ceva care-mi arăta cât de mult greșesc. Venea o cititoare care-mi scria că în textul meu este scris ceea ce simtea și ea. Sau că așa ceva a trăit și ea. Și-mi mulțumea. Și-mi spunea o vorba caldă și bună. Și-mi trecea toată durerea. Și-mi dispăreau toate incertitudinile. Și mă mângâia.

Dan Terteci

Observând viaţa, oamenii din jurul tău, care crezi că este aspectul pe care ar trebui să-l tratăm cu mai multă atenţie?

Carmen Voinea-Raducanu

Iubirea. Cu tot ce cuprinde ea: compasiune, grijă, atenție, înțelegere, omenie, bunătate, înțelepciune, adevăr, demnitate.

Dan Terteci

Şi, totuşi, trăim un paradox la nivel global, clamată public, strigată, implorată, iubirea oamenilor faţă de oameni pare să sufere la capitolul manifestare. Nu o regăsim, parcă mai degrabă lipsa ei se resimte.

Carmen Voinea-Raducanu

O secundă…

Dan Terteci

Atât o resimţim? 🙂

Carmen Voinea-Raducanu

🙂 Scuze, cățelul meu avea nevoie de atenție. 🙂

Dan Terteci

A mirosit subiectul.

Carmen Voinea-Raducanu

O secundă? Ar fi tare bine! Din păcate, lipsa iubirii o resimțim toată viața. Și mereu ni se pare că nu ne ajunge, oricâtă am avea.

Dan Terteci

Primeşti mesaje siropoase!?

Carmen Voinea-Raducanu

Scuze, cățelul meu e disperat, pocnesc ăștia încontinuu, aruncă petarde, și e foarte speriată, îi este frică și tremură.

Dan Terteci

Facem pauză…

Carmen Voinea-Raducanu

Iubirea pentru ceilalți e mereu prea puțină, pentru că ego-ul o bate de nu se vede. Pentru că suntem prea ocupați să ne iubim de nu mai putem – prost, însă – pe noi înșine. Pentru că ne dăm prea multă atenție nouă, în detrimentul celorlalți. Nu știm să iubim, ăsta-i adevărul. Suntem mediocri, iubim mediocru, trăim la fel.

Dan Terteci

Zii cu mesajele. Ai primit mesaje la care nu ai ştiut cum să reacţionezi?

Carmen Voinea-Raducanu

Și, dacă mă întrebi pe mine, tot ceea ce simțim e pe undeva la mijloc.

La ce anume te referi? Ce fel de mesaje?

Dan Terteci

Video, text, audio… de Sărbători.

Te-a surprins vreunul?

Carmen Voinea-Raducanu

Nu. Am primit mesaje frumoase, pline de senin, de drag, de prietenie. Mesaje care să mă surprindă, nu.

Dan Terteci

Ce ţi-a urat Mihaela?

Carmen Voinea-Raducanu

Mi-a spus că mă iubește și mi-a urat să am un an bun. Să-l avem bun cu toții.

Dan Terteci

Sar de la una la alta, eu am impresia că trăim o superficialitate crasă în contextul satisfacerii intereselor personale pierdem contactul cu valori perene, suntem toţi specialişti în toate domeniile…

Carmen Voinea-Raducanu

Păi, da. Pentru că suntem superficiali cu adevărat. Ne pricepem la toate și, în fond, la nimic. Știm să facem afaceri, să iubim, să urâm. Ne pricepem la politică, la mediu, la șofat, la medicină, la sport. Ne pricepem cel mai bine la viețile altora și mai deloc la viețile proprii. Suntem deștepții pământului și nimeni nu mai e ca noi. Eu sunt blondă, nu mă pricep la mai nimic și nici nu-mi doresc să mă perfecționez în arta de a le ști pe toate. Aș fi fericită să mă pricep la cei dragi mie și un pic la propria mea fericire.

Dan Terteci

De unde până unde ai ajuns să-i spui soţului tău „şoarece”?

Carmen Voinea-Raducanu01

Habar nu am. Probabil pentru că mie mi se pare că șoarecele e un animăluț foarte simpatic. Iar cel din Tom și Jerry e chiar deosebit de haios. Plus că, soțul meu are o dantură de invidiat. Sănătoasă și perfect aliniată. Iar asta m-a făcut să-l asemăn cu un șoricel care e capabil să roadă orice. 🙂

Dan Terteci

Care este dorinţa ta cea mai mare pentru anul ăsta?

Carmen Voinea-Raducanu

Să fiu sănătoasă. Nimic nu contează în afară de asta. Și toți dragii mei. Și să pot scrie cât mai mult. Să pot publica tot ce scriu. Să fiu citită. Să pot munci ca să-mi pot bifa de pe lista mea de dorințe cât mai multe puncte. Să-mi fie sufletul din ce în ce mai ușor. și să mă pot împăca cu ceea ce nu se mai poate schimba.

Dan Terteci

Dar temerea!?…

Carmen Voinea-Raducanu

Că aș putea să mai pierd un om drag. Și că m-aș putea îmbolnăvi și aș deveni astfel o povară…

Dan Terteci

Pe final, te rog să transmiţi un mesaj personalizat cititorilor de pe terteci.ro.

Carmen Voinea-Raducanu

Să-ți rămână fideli. Meriți! Să fie sănătoși cu toți dragii lor. Să-și urmărească visurile și să le împlinească. Să-și facă datoria față de ei înșiși: să fie fericiți!

Dan Terteci

Mulţumesc.

Descrie ce vezi în jurul tău.

Carmen Voinea-Raducanu

Eu mulțumesc, dragă Dan!

Dan Terteci

Descrie într-un cuvânt ce vezi în jurul tău.

Carmen Voinea-Raducanu

Nervi. Cățelul e disperat de la petarde. Lătrături fără sfârșit, alergătură prin toată casă. Pilota lui aruncată pe fotoliu. Pufuleșți semironțăiți pe jos. Ca la nebunii furioși. Lumină difuză în colțurile camerei. Televizorul pornit pe știri. Eu am capul țăndări. Numai concentrată la interviu nu am putut fi! 🙂