Interviuri pe facebook: discuţia mea cu un make-up artist

Habar nu am cum să fac header-ul la interviul ăsta. Am descoperit un om, graţie unei prietene de suflet – Carmen, şi am început să discut vrute şi nevrute. Un dialog cu un make-up artist a fost o premieră pentru mine. M-am bucurat că nu am fost faţă în faţă să mă vadă cum dau din colţ în colţ căutând întrebări. Anca Rădulescu, pentru că despre ea este vorba, a acceptat să discutăm. Ah… cine e Anca!? O să descoperiţi singuri…

Dan Terteci

Bună ziua. Nici nu știu cum să încep. Pentru mine comportamentul într-un dialog cu un make-up artis este similiar cu al unui elefant într-un magazin de porțelanuri.

Anca Radulescu

Putem vorbi și despre altceva.

Dan Terteci

Da, dar ar fi mai interesant subiectul ăsta. Se poate spune că vindeți visuri?

Anca Radulescu

Bănuiesc că femeile frumoase vă plac, totuși. Putem porni de-aici…

Nu, chiar deloc. Meseria mea este una extrem de concretă. Frumusețea nu e un vis, ci o realitate. Mă refer aici strict la frumusețea fizică.

Dan Terteci

Frumusețea este, dar cosmetizată!?

Anca Radulescu

Nu, e doar ajutată. Și întreținută. Și cât se poate de dorită, de ambele părți ale baricadei – atât de femei cât și de bărbații ce iubesc femeile. Frumusețea trebuie subliniată, pusă mai bine în valoare.

Dan Terteci

Acum că m-am asigurat de înjurăturile cititoarelor mele, vreau să te întreb care sunt greșelile cele mai frecvente în machiaj!?

Anca Radulescu

Înjurături? Nu, în niciun caz. Cititoarele dumneavoastră înțeleg și neștiința și stângăciile unui bărbat pus față în față cu un univers atât de străin lui. Greșeli în machiaj sunt multe, dar voi porni de la cea esențială: dorința de a epata prin machiaj, prea mult nu e mereu mai bun. Machiajul nu înseamnă nenatural, fals. Dar înseamnă, mai ales, sublinierea unor atuuri, înseamnă punerea în valoarea a darurilor naturale.

Dan Terteci

Începe să sune interesant. Un neștiutor când se întâlnește cu o față supramachiată are tendința de a reacționa, dacă mai poate, luând-o la fugă.

Anca Radulescu

Exact asta încerc de ani de zile să le explic doamnelor și domnișoarelor tentate să folosească machiajul în exces. O mască nu va fi niciodată mai frumoasă decât ceea ce ne-a dat natura. Așadar, e bine să subliniem prin machiaj ce avem frumos – și nu există femeie care să nu aibă o frumusețe dăruită de Dumnezeu -, nu să îngropăm totul sub tone de farduri.

Dan Terteci

Ce facem cu frumusețea exterioară care nu este complementară celei interioare!?

Anca Radulescu

Aici e grav. Machiajul sufletului încă nu s-a inventat. Și nici nu va putea fi vreodată. Iar frumusețea interioară o va sublinia mereu pe cea exterioară. Un suflet urât niciodată nu va putea fi compensat prin machiajul chipului.

Dan Terteci

Cum se machiază Anca Rădulescu!?

Anca Radulescu

Mereu natural, obligatoriu natural! Folosesc doar culori neutre, calde, extrem de apropiate culorilor cu care m-a înzestrat bagajul meu genetic. Rujurile sunt, de fapt, gloss-uri nude, ochii sunt subliniați prin culori de pământ, discrete. Nu folosesc gene false, nu-mi smulg sprâncenele ca să-mi tatuez două lipitori lungi cât o zi de post pe frunte. Îmi stilizez sprâncenele pe care le am, asta da, le dau o formă avantajoasă chipului meu, totul urmează liniile feței mele, nu mă reinventez absurd.

Dan Terteci

Apropo, cum se stabilesc tendințele în modă, în machiaj, spune cineva „anul ăsta ne machiem strident sau pal” și restul se conformează!?

Anca Radulescu

Da, întotdeauna există nu neapărat cineva, dar există podiumurile marilor case de modă care dau tonul inclusiv în machiaj; în funcție de culorile la modă, în funcție de ținute, de utilitatea lor. Dar am și o veste bună. Machiajul natural nu a putut fi niciodată coborât de pe podium! Nu a putut fi detronat niciodată, indiferent de tendințe, de culori, de curente.

Dan Terteci

Câte gloss-uri folosești pe lună? Dar fond de ten!?

Anca Radulescu

O să te dezamăgesc, câteodată un fond de ten îmi ajunge și câte două-trei luni. Iar gloss-ul chiar mai mult! Pentru că folosesc exact cantitatea de bun simț admisă, nu fac depozite ambulante de farduri pe propriul meu chip.

Dan Terteci

Care a fost cea mai năstrușnică solicitare din partea vreunui client!?

Anca Radulescu

Clientele mele, de obicei, vin la mine cu ideile lor și pleacă cu ale mele… Ce fel de make-up artist aș fi dacă nu mi-aș consilia corect clientele? Mai ales că ceea ce le spun este clar în avantajul lor, le explic fiecare pas, argumentez logic de ce e mai bine ca mine, nu ca ele – asta în cazul în care clienta trebuie lămurită. Dar nu e cazul, numele meu e garanția că vor pleca de la mine schimbate în bine. Solicitări năstrușnice există mai ales la balurile mascate sau tematice. Ori de Halloween. Există și machiajele fantezie, dar acestea sunt pentru podium, niciodată nu plecăm la 8 dimineața din casă cu gene glitterate, de exemplu. Iar ceea ce e pentru podium nu e pentru stradă, evident.

Dan Terteci

Ai refuzat vreo clientă pe motiv de aspect estetic!? Sau e ca la doctor și se lucrează cu marfa clientului, urât, frumos, îl machiezi!?

Anca Radulescu

Nu, niciodată nu am refuzat o clientă pe aceste considerente, pentru că nu cred că există femeie urâtă, ci doar insuficient îngrijită sau extrem de nesigură pe ea. Dar da, se lucrează cu materialul clientului, aceea e morfologia feței lui, aceea e calitatea pielii sale. Poate că am fost tentată să refuz cliente care aveau tenul extrem de neîngrijit, necurățat, nehidratat și credeau că un machiaj profesional poate face minuni pentru câteva ore. Pentru că da, face minuni pe termen scurt, dar este de preferat să ne respectăm ca femei. Dar am preferat să le îndrum, le-am explicat, le-am subliniat diferența unui machiaj pe o față îngrijită corespunzător și o fața lăsată n paragină. Sunt o profesionistă, oamenii de aceea vin la mine, pentru ajutor, pentru consiliere, nu ca să-i dau afară.

Dan Terteci

Pauză!?

Anca Radulescu

Domnule Terteci, dialogul cu dumneavoastră a fost grozav, dar pe ușă tocmai mi-a intrat clienta. Da, pauză.

Dan Terteci

Ura. Cât durează?

Anca Radulescu

Pot reveni – și-mi doresc să continuăm dialogul! – abia după ora 18.00-19.00, am și cursuri și nu am cum mai devreme.

Dan Terteci

Minunat. La 19?

Anca Radulescu

Vă mulțumesc, eu zic că am comunicat foarte frumos, sper că sunteți în asentimentul meu. La ora 19.00 e perfect! Zi frumoasă în continuare

Dan Terteci

E perfect!…

La ora stabilită am revenit.

Dan Terteci

Bună seara.

Anca Radulescu

Bună seara:)

Dan Terteci

Cu ce gânduri pleci seara acasă, după o zi de muncă!?

Anca Radulescu

Încă nu plec! Am cursuri până la ora 21.00.

Dan Terteci

Era vorba aşa, în general.

Anca Radulescu

Iar când plec sunt destul de obosită dar, cu toate astea, îmi iau agenda la răsfoit – mă gândesc mereu la ce am de făcut pentru a doua zi. O baie caldă, mănânc ceva, mai intru pe facebook să răspund întrebărilor prietenilor mei și mereu, în fiecare seară, vorbesc cu fiica mea.

Dan Terteci

Te întreabă cum să facă să fie şi mai frumoasă?

Anca Radulescu

Nu neapărat, că știe ce are de făcut, a fost și ea cursanta mea, ca multe dintre colegele ei când erau liceene. Am avut grijă să știe totul despre îngrijirea ei, mai ales când era adolescentă. Nu mi-ar fi plăcut ca fiica mea să se machieze ca un clovn – cum sunt tentate să facă toate adolescentele lipsite de îndrumarea profesională – și să meargă la școală în acest fel. Îmi povestește cum e viața ei de studentă, ce lucrări are de făcut, ce proiecte, îmi spune ce și-a mai gătit, pe unde a mai fost, ce-a făcut. Sunt mândra mamă a unei fete studente la Londra, la arhitectură, la University of Greenwich International. E greu să-ți plece copilul de lângă tine… Și nu mă pot obișnui deloc cu absența ei de lângă mine. Noroc că știu că-și trăiește visul – arhitectura + Londra, asta mă mai consolează.

Dan Terteci

Nevastă-mea zice să te întreb ce culoare de blush să folosească o blondă.

Anca Radulescu

Ar trebui să-i fac un test de piele, nu toate blondele au același tip de ten. Contează dacă e blondă în mod natural, dacă e vopsită etc. Până nu-i văd tenul, nu m-aș pronunța. Măcar într-o fotografie. Uite, un truc pentru soția ta și pentru cititoarele tale. Venele de la mână spun ce fel de ten avem – rece sau cald. Venele care bat în verzui arată clar un ten cald, iar venele ce bat doar în albastru, arată un ten rece.

Dan Terteci

Nu o pozez că e urâtă (sper să nu citească asta).

Anca Radulescu

Ba eu sper să citească! Și să știe că o aștept pe la mine, la House of Beauty by Anca Rădulescu. Sau la Școala de make-up. Sau pur și simplu, la o șuetă, ca între fete. Și știu că glumești, nu are cum să fie urâtă, așa ceva nu e posibil. Și deja mi-e clar că este și foarte deșteaptă, pentru că are simțul umorului, altfel nu scriai tu că e urâtă!

Dan Terteci

Cum a apărut machiajul în vieţile noastre? Despre apariţia machiajului… Se ştie care a fost prima fată care a făcut asta?

Anca Radulescu

Machiajul a apărut, se pare, în Egiptul Antic. Ori poate chiar mai devreme, dar nu avem prea multe dovezi despre asta. Estimativ, primele atestări ne vorbesc despre actualul creion dermatograf negru – kohl-ul. Avea rolul de a proteja ochii oamenilor de deșert – adică, irita ochiul și forța glandele lacrimale să lucreze – asta era protecția ideală împotriva vântului și, mai ales, a nisipului purtat de vânt.

Dan Terteci

Ce îşi doresc femeile?

Anca Radulescu

Nu, evident ca prima fată care s-a machiat nu se știe Dar e foarte posibil să fi fost un bărbat! nu glumesc deloc. Nu știu Știu ce-mi doresc eu. Dar bănuiesc că toate vor să fie frumoase, vor să nu-și piardă frumusețea. Și să fie iubite, fericite, împlinite.

Dan Terteci

De ce vreţi să fiţi egale bărbaţilor, nu e suficient că sunteţi superioare!?

Anca Radulescu

Eu m-aș referi la mine, prefer să vorbesc la singular, nu sunt purtătoarea de cuvânt a femeilor. Iar eu nu cred că femeile frumoase și deștepte vor să fie egale cu bărbații. Femeile vor să rămână femei, să fie protejate, curtate, ajutate, sprijinite, iubite, susținute. E un subiect extrem de vast! Oricum, mulțumesc pentru compliment, rari sunt bărbații care spun despre femei că le sunt superioare! Dar nu suntem, suntem egali! :)))) Le suntem egale, scuze!

Dan Terteci

Pe final de discuţie, te rog să îmi spui ce dotări ai în geantă în fiecare zi. La obiectele personale. De exemplu acum. Răstoarnă poşeta, fă o poză să vedem şi noi şi spune de ce ai ceea ce ai la tine.

Anca Radulescu

:)))) Încerc! :)))))

Dan Terteci

Cică răbdarea e o virtute, aştept!

Anca Radulescu

Greu, greu! Dar am izbândit, am înfrânt tehnica!

Dan Terteci

Şi unde e poza!?

Anca Radulescu

Aici.

poseta anca radulescu

Dan Terteci

Sunt dezamăgit.

Anca Radulescu

Așa! În poșetă am mereu portofelul, normal. O eșarfă, mănuși. Agenda, aproape că dorm cu ea sub pernă! O pudrieră, un gloss, cheile de la mașină, niște vouchere de la școală și de la cabinet. Pensula pentru pudră Anca Rădulescu, desigur. Parfumul meu iubit, tocul ochelarilor și un pachet cu batoanele organice cu ciocolată neagră pe care le mai rontâi când mi-e foame și nu am timp să mănânc. De ce ești dezamăgit?! :)))) Și portofelul colorat e cu medicamente. Șervețele mai am mereu.

Dan Terteci

Nimic indecent. Mereu spuneţi să nu ne uităm în poşetele voastre, pentru că nu e frumos, şi când ne uităm… nu e nimic nelalocul lui. Of!

Anca Radulescu

Nu se vede, că e sub eșarfă, crema pentru mâini.

Dan Terteci

Aaaaa… deci ai şi ascuns din lucruri. :)))

Anca Radulescu

Da, inclusiv cheile de la casă și servețelele umede. :))))))

Dan Terteci

La final facem un exerciţiu de imaginaţie?

Anca Radulescu

Cu plăcere!

Dan Terteci

Întâlneşti un tip care te cucereşte la prima vedere, petreci o seară cu el la restaurant, vă apucă dimineaţa, iar până atunci îi dispare şi machiajul care ascundea un ten zbârcit, cum recţionezi la vederea lui!?

Anca Radulescu

…am uitat de încărcător, de o mostră de parfum la care încă mă gândesc, un pix…

Sunt un make-up artist, ba chiar unul de top, eu știu mereu ce se ascunde sub un machiaj, fie el și foarte reușit. Tipul machiat – presupunând că bărbații ar umbla fardați și nu noi, femeile – poate e un om interesant, nu l-aș judeca după riduri. Nu l-aș judeca după aparențe. Dacă ne-a prins dimineața vorbind, nu ne-a prins pentru machiajul său, în mod sigur avea multe lucruri interesante de spus. Lucruri care l-au captivat și pe soțul meu, cu siguranță. Pentru că era și el acolo.

Dan Terteci

Bingo! Felicitări. Paler spunea aşa: nu iubeşti o femeie pentru că e frumoasă, e frumoasă pentru că o iubeşti tu. Eşti de acord!?

Anca Radulescu

Da, cum să nu fii de acord cu ceva spus de Paler?! Și nu. Iubirea nu e neapărat despre frumusețe.

Dan Terteci

Îţi mulţumesc pentru discuţia asta.

Anca Radulescu

Eu mulțumesc. A fost foarte interesantă. Dar scurtă, mai aveam atât de multe de spus!

Dan Terteci

Poate un remake!?

Anca Radulescu

Cum să nu? Oricând, cu plăcere! Mulțumesc!

Dan Terteci

Un mesaj exclusiv pentru cititorii terteci.ro!?

Anca Radulescu

Mulțumesc că m-ați citit, sper să-mi puneți cât mai multe întrebări. Doamnelor le spun sa aibă grijă de ele, „hidratare” e cuvântul magic pentru ten. Domnilor le zic că nu există nimic mai bun pentru frumoasele din viața lor decât susținerea lor. Iar tuturor vă spun să fiți sănătoși și fericiți, să aveți un 2015 minunat! Acum merg la cursantele mele, o seară bună domnule Terteci! Vă mulțumesc încă o dată.

Foto credit: Florin Rădulescu