Ioana Raduca: Vreau sa trimit mai multi copii la scoala!

În urmă cu câteva zile i-am propus Ioanei Raduca să discutăm puțin despre una și alta. Fată bună, a acceptat. Să fac un teaser de prezentare… Mi-e teamă că aș strica, mulți dintre voi o cunoașteți deja de pe sticlă. Este fata de la „Ediție de weekend” de la Antena 3. Dan Terteci
Bună dimineața. 🙂

Ioana Raduca
Bună dimineața!

Dan Terteci
Trezită, băută cafeaua!?

Ioana Raduca
Aproximativ. Mai beau încă din cafea. 🙂 E sâmbătă, îmi permit să trag de ea…

Dan Terteci
Perfect. Așa am o scuză că pun întrebările mai rar, între două sorbituri. 🙂

Ioana Raduca
Deci, o să vorbim aceeaşi limbă!

Dan Terteci
Ai început să vorbești greu în copilărie?!

Ioana Raduca
Nu. Din păcate pentru ai mei chiar prea repede şi chiar prea mult. Tata îmi tot povesteşte cum îngrozeam lumea pe stradă şi prin trenuri în vacanţe că turuiam şi veneam cu tot soiul de poveşti adacadabrante. Acum cred că mai toţi copiii sunt aşa, dar în comunism, când nici măcar adulţii nu deschideau gura prea mult, chiar părea nepotrivit. Pe mine m-au crescut bunicii, care vorbeau mult cu mine, îmi citeau, inventau tot felul de jocuri şi cred că aşa am ajuns să fiu foarte vorbăreaţă în copilărie. M-am potolit pe parcurs. 🙂

Dan Terteci
Stâlceai cuvintele, îți mai aduci aminte câteva dintre ele!?

Ioana Raduca
Aaaaa, mi-am adus aminte de o poveste pe care mi-a tot spus-o tata, pe care eu nici acum nu o cred. A propos de poveştile pe care le inventam… A mers cu mine până la farmacie şi-am dispărut de lângă el. M-a găsit, spune el, pe stradă, povestindu-le oamenilor despre un accident cu un autocar cu plin cu pionieri. L-au luat câteva femei pe tata să-i spună că-s bolnavă şi că ar trebui să mă ducă la doctor că-s nebună.

Dan Terteci
Premonitorie de mică, anticipai o carieră în jurnalism. :)))

Ioana Raduca
Nu ţin minte dacă poceam cuvinte, acum îmi iese, însă, de minune. Am momente când sunt rârâit, spre exemplu. Nuuuu, doar cu bunici preocupaţi 🙂

Dan Terteci
A fost greu să faci carieră în jurnalism?

Ioana Raduca
Ce înseamnă carieră în meseria noastră? Eu nu cred că am făcut carieră.

Dan Terteci
Habar nu am, dar pentru mulți ești un om de succes.

Ioana Raduca
Eu spun că doar am avut mai mult noroc decât alţii şi am fost extrem de încăpăţânată în câteva momente-cheie.

Dan Terteci
Îmi place ideea omului carte, îmi imaginez strada ca o bibliotecă, cărțile vii din jurul nostru. Scrie, te rog, un paragraf din prefața cărții tale.

Ioana Raduca
Din cartea asta, dragă cititorule, nu vei afla mai nimic care să-ţi schimbe viaţa sau care să te lase cu gura căscată dacă o citeşti pe capitole. Ia fiecare paragraf ca pe o întrebare la care vei căpăta răspunsul abia după ce te vei întoarce când le-ai citit deja pe următoarele două.

Dan Terteci
Să nu părăsim repede subiectul, zic. Nu ai impresia, apropo de carte, că încercăm uneori să dictăm scrierile altora!?

Ioana Raduca
Ooooo, ba da. Hai să o luăm de la mic la mare. Mă uit pe Facebook la conversaţii care nu duc nicăieri pentru că după ce un om aruncă o părere, vin doi şi-i spun că nu-i aşa şi în loc să se deschidă o discuţie, se termină abrupt povestea asta cu ameninţări legate de scoaterea din lista de „prieteni”. În presă, dictatura lui „aşa vrea publicul, asta cere” a ajuns, după umila mea părere, în zona lipsei de analiză, discernământ. Succesul unei cărţi nu mai ţine exclusiv de ce se ascunde între paginile ei, ci mult prea mult de cum arată coperta şi cum i se face promovarea. Cred că aşa am ajuns să gândim şi să ne asumăm mai puţin şi să ne conformăm mai mult. Prea puţini îşi mai asumă să fie loviţi cu pietre pentru ceea ce susţin…

Dan Terteci
Îmi faci jocul, iar discuția cu tine e una foarte constructivă. Se leagă discuția. În interviurile tale încerci să anticipezi dorința publicului sau scoți ceea ce crezi tu că merită să fie aflat!?

Ioana Raduca
Eu cred că avem ce-a mai simplă meserie din lume, e ca o joacă de copii. Cei mici întreabă aproape obsesiv „De ce?” şi noi la fel.Evident, e o mare doză de subiectivism când faci un interviu. Tu vii cu experienţa ta, bagajul tău de informaţii şi propriile curiozităţi şi atunci întrebările îţi satisfac, în primul rând, necunoscutele tale. Dar, tot experienţa ta presupune şi să ai idee ce interesează publicul, ce consideră interesant… şi atunci pe listă apar şi întrebări la care nu aştepţi răspunsul doar pentru tine. Vezi, toţi avem o doză de conformism 🙂

Dan Terteci
Văd. 🙂 Devenim tot mai superficiali!?

Ioana Raduca
Nu devenim, mulţi dintre noi suntem deja. Cumva e explicabil şi dacă iei în calcul ritmul în care am ajuns să trăim. Cum şi cât să mai stai singur cu gândurile tale sau să le diseci pe ale altora?

Dan Terteci
Singurătăți în mulțime.

Ioana Raduca
Şi mai e un aspect: rapiditatea cu care avem acces la informaţii are preţul ei – luăm mai multe pe „nemestecate” decât într-o perioadă în care trebuia să pui cap la cap lucruri ca să ai parte de o imagine cât de cât corectă.

Dan Terteci
Cum ți-ai găsit primul loc de muncă!?

Ioana Raduca
Mă crezi că nu mai ştiu exact? 🙂 În timpul facultăţii am lucrat ca secretară la o firmă de publicitate şi ca operator de interviu la un Institut de Sondare a Opiniei Publice, cred că prin colegi am aflat de job-urile astea. După care, am făcut într-un an de facultate practică în televiziune, mi-a plăcut mult şi când toată lumea mi-a spus că nu o să mă angajez neam fără pile m-am încăpăţânat să văd dacă nu se poate şi altfel. Am avut norocul de a-l… contraria pe Moise Guran care a fost suficient de amabil să-i spună directorului de atunci de la Ştiri, Radu Cosarca, că trebuie să mă lase să intru în perioada de probe.

Dan Terteci
Nu ne interesează cancanurile, dar, totuși, când te-ai îndrăgostit prima dată!?

Ioana Raduca
La grădiniţă. Era blond cu ochi albaştri şi cam gras, dar şi eu eram pufoşenie, aşa că ne-am fi potrivit. Dar, n-a fost să fie, a fost o dragoste neîmpărtăşită 🙂

Dan Terteci
Ai primit flori furate de prin cimitire sau rupte de stradă, din parcuri!?

Ioana Raduca
Nu, din păcate. N-am stârnit pasiuni în tinereţe, iar acum cred că e prea târziu. Domnii de vârsta mea nu cred că mai au rezerve de energie şi spontaneitate pentru asta. 🙂 Preferă florăriile…

Dan Terteci
„Mulți oameni mișto rămân singuri”, așa spuneai, în cazul tău nu a fost valabil.

Ioana Raduca
Înseamnă că nu sunt un om mişto… :-)) Eu am o mână de oameni foarte speciali lângă mine, dar ştiu şi femei şi bărbaţi construiţi din aluat bun care nu reuşesc să lege relaţii de prietenie sau romantice oricât de mult ar avea de oferit.

Dan Terteci
Puteai să nu mi-o dai la „pateu”, întrebarea dorea să scoată o soluție pentru cei mulți. :)))

Ioana Raduca
Eu nu am soluţii, creez doar probleme.

Dan Terteci
O spui de parcă ai fi unicat. Unică ești, dar nu ești singura care creează probleme.

Ioana Raduca
Acum, serios, relaţiile interumane nu sunt ştiinţă exactă, oricât s-ar strădui cărţile de dezvoltare personală şi psihologii să ne convingă de asta.

Dan Terteci
E limpede că nu e aritmetică. Ce plictiseală ar fi…

Ioana Raduca
Soluţii? Eu cred că ajungem să legăm prietenii de durată şi relaţii romantice mai zdravene decât un foc de paie dacă suntem suficient de deschişi să-i luăm pe cei cu care ne intersectăm ca pe nişte fiinţe speciale, cărora le putem tolera neajunsurile. Avem pretenţii din ce în ce mai mari, de la job, de la oameni… şi începem să aşteptăm perfecţiunea. Asta nu există, doar se construieşte.

Dan Terteci
Care melodie ți-ai alege-o ca să te reprezinte!?

Ioana Raduca
Mi-ar trebui vreo 3 în fiecare zi. Am personalităţi multiple. 🙂

Dan Terteci
Să auzim, astăzi sunt tolerant. :)))

Ioana Raduca
„Don’t you worry bout a thing” – Stevie Wonder şi „Sfârşitul nu-i aici” – Pitiş, și mai pe seară „Feeling good” – Nina Simone.

Dan Terteci
În final te rog să ne spui ce ai schimba în lume, dacă ar sta în puterile tale.

Ioana Raduca
Wow, mă simt ca la un concurs de miss 🙂 Da’ să ştii că nu o să-ţi spun de pace în lume şi delfini, deşi mi-ar plăcea să conduc delegaţia care să-i convingă pe arabi şi evrei că e loc sub soare şi pentru unii şi pentru alţii. Totuşi, ca să-ţi răspund aplicat la întrebare, aş spune aşa: aş găsi soluţia să trimit mai mulţi copii la şcoală. Cu fiecare carte citită de o minte în formare, lumea devine un loc mai suportabil.

Dan Terteci
Mulțumesc mult pentru dialog.
Ioana Raduca
Nu ai pentru ce, a fost o plăcere pentru mine!